Hoe begin je aan een digitaal project? Mobile First, User First of Content First?

Dutch

Iedereen die in de afgelopen tien jaar betrokken is geweest bij digitale projecten, heeft wel al eens horen spreken over "Content First, User First of Mobile First". Blijkbaar komt het erop aan om een project filosofie te definiëren op basis van het vertrekpunt. Wat zijn deze project benaderingen nu precies? En zijn ze tegenstrijdig?

Mobile First

Mobile First is waarschijnlijk de bekendste term van deze drie. In het kort komt het hierop neer: het visuele en functionele ontwerp van een website gebeurt vanuit het standpunt dat de eerste en belangrijkste gebruiker de site bezoekt met een smartphone of tablet. Pas indien dit ontwerp af is, wordt bepaalt hoe dezelfde inhoud en functionaliteit kan worden weergegeven op een computer. Traditioneel werden websites ontworpen voor desktop computers. Bedrijven proberen dan hun site aan te passen zodat deze ook min of meer bruikbaar was op een smartphone. Dit werd vaak bekomen door elementen in de pagina's de verbergen voor die gebruikers. Maar dat is niet ideaal aangezien smartphones en tablets die data wel downloaden, maar niet laten zien. Dit vertraagt de sites en heeft een onnodige impact op het data-abonnement van de gebruiker. Eenmaal web ontwikkelaars doorhadden dat het zwaartepunt van de gebruikers steeds meer naar mobiele toestellen verschoof, begon men de aanpak om te draaien. En dit leidde to de Mobile First Approach. 

User first

De user first trend is veel meer dan een design principe. Het is eerder een filosofie van hoe digitale projecten aan te vatten. Traditioneel beginnen deze projecten met brain storming sessies waar antwoorden worden gezocht op de vragen::

  • Wat zijn de corporate messages die we willen verkondigen? (bedrijfswebsites)
  • Wat zijn de unique selling propositions van onze producten en diensten die tot uiting moeten komen op de site? (campagne en product websites)
  • In welk formaat zullen we onze inhoud publiceren?

Het resultaat was vaak een egocentrische website die vooral uitging van de zelfvisie maar de gebruiker in de kou liet. Het User First principe draait dit om. De hamvraag hier is:

“Wat komt de gebruiker zoeken op mijn website? Wat kan ik doen om het leven van die gebruiker beter te maken?”

Websites dienen dus in de eerste plaats zo ontworpen te worden dat het voor de gebruiker makkelijk is, te vinden waar hij of zij op zoek naar is. Dit moet op zijn beurt leiden tot voldane gebruikers, die hoogst waarschijnlijk terug zullen komen. 

Content first

Als laatste hebben we het "content first" idee. Internet staat vol met oppervlakkige, maar goed ontworpen, websites. Het ziet er allemaal mooi en aantrekkelijk uit, maar onder het laagje glitter zit er weinig substantie. Het belang van kwalitatieve inhoud is een groeiende trend. Mede dankzij Google, die originaliteit en kwaliteit van content als één der belangrijkste factoren gebruikt bij het positioneren van een website in de zoekresultaten. Dus, simpel uitgedrukt, betekent "content first" eigenlijk: "We zorgen ervoor dat onze content uniek en van goede kwaliteit is, en ons design en onze technologie zullen ten dienste staan van deze inhoud.

Welke aanpak moet ik nu kiezen?

Het goede nieuws is dat je niet hoeft te kiezen. Mobile first is vooral een technologische trend. Content first spreekt eerder over wat je nu precies zal publiceren. En User first kijkt vooral naar je site vanuit het perspectief van de gebruiker. En deze drie visies zijn verenigbaar. Ook al omdat ze verschillende vragen beantwoorden die een web project definiëren: 

  • Wat zullen we publiceren? (Content first)
  • Voor wie? (User first)
  • Hoe? (Mobile first)

Indien je één der deze vragen (of alle drie) moet beantwoorden in je projecten, raden we je aan om wat meer te weten te komen over de corresponderende aanpak. 

blog taxonomy: 

Related Blog Posts

Smart who?

Hello world. We’re Smart Content. Although we feel more comfortable talking about your web projects than about ourselves, we’ll make an exception for this very first blog entry. So a quick who, what, where, why...

Mobile First, User First, or Content First?

If you’ve been involved with digital projects in the last decade, I’m sure you’ve heard about: mobile first, user first, content first… Apparently being first is all that matters at project start. But does it? Do we really need to choose one approach or can these be compatible?